Adenocarcinom

I: Stimate Domnule Doctor,
Cod pacient 75269 Varsta 69 ani fara alte probleme de sanatate si cu manifestari clinice urinare asemanatoare adenomului de prostata

In urma rezultatului histopatologic; Adenocarcinom prostata Scor Gleason 2+2 (treifragmente nefiind normale in lobul din dreapta).

Cu deosebita consideratie doresc unele informatii:

- Ce trebuie urmat tratament sau operatie ?

- In cazul de prostatectomia radicala laparascopica spuneti-mi va rog :

Durata operatiei si dupa cat timp parasesti spitalul ?
Durata de recuperare si daca trebuie sa urmezi un alt tratament dupa operatie ? Durata de viata ?
Costurile spitalizarii si ale operatiei?
Cate operatii de acest gen ati efectuat pana acum si cu ce rezultate ?
Ce efecte adverse pot aparea dupa operatie si care este rata de recuperare ?


R: Ar trebui in principiu mai multe date pentru un raspuns mai complet (valoare PSA, volum prostatic, alte afectiuni asociate ale dvs, cum se prezinta prostata la tuseu rectal).

In mod normal la un pacient sub 75 ani, cu o stare de sanatate buna, un PSA sub 10, diagnosticat cu un cancer de prostata de agresivitate mica spre medie (scor gleason 4 pe o scara de la 2 la 10) prima optiune este reprezentata de prostatectomie radicala.

Pentru stabilirea indicatiei chirurgicale ar fi nevoie si de un RMN pelvin cu substanta de contrast si un tuseu rectal.

Tratamentul medical (care urmareste indepartarea unui hormon numit testosteron din circulatie) doar tine pe loc afectiunea, fara a putea vorbi de vindecare. El este de regula recomandat la pacientii cu varste peste 75-80 ani, cu tare organice asociate sau care nu accepta interventia.

Interventia poate fi efectuata chirurgical clasic sau laparoscopic. Ambele au aceleasi rezultate din punct de vedere oncologic (adica al vindecarii pe termen lung). Avantajul abordului laparoscopic este recuperarea rapida (4 zile de internare) si complicatii mai putine (rata de incontinenta postoepratorie este mai mica in cazul interventiei laparoscopice, pacientii operati laparoscopic au sanse mai mari de a-si mentine erectia dupa interventie).

Interventia se desfasoara sub anestezie generala si dureaza cca 3- 3.5 ore. Externarea se face dupa 4 zile, dar pacientul pleaca cu sonda uretro-vezicala pentru inca 7 zile (sonda se extrage la cca 10 zile postoperator). Este nevoie de un tratament antibiotic cateva zile dupa interventie.

Ulterior, in conditiile in care prostata a fost extirpata complet, nu se prescrie alt tratament special. Practic, dupa interventie, se poate vorbi de o vindecare a cancerului de prostata, deci speranta de viata este similara cazurilor care nu au aceasta afectiune.

Costul spitalizarii (interventie, anestezie, cazare) este de cca 29000 ron. Interventia o efectuez in cadrul spitalului Ponderas impreuna cu dr. Onaca MIrcea - colegul urolog din Spitalul Sf Anton Nieuwegein-Utrecht care are una dintre cele mai mari experiente din Olanda cu aceste interventii.

In cadrul Ponderas am efectuat pana acum 10 prostatectomii, doar unul dintre pacienti prezentand incontinenta urinara de efort dupa 3 luni de la interventie. Cele mai importante complicatii sunt reprezentate de incontinenta si disfunctie erectila.

Alte informatii va mai pot oferi si cu ocazia unui eventual consult in cazul in care doriti sa fiti operat de catre noi.

In speranta ca informatiile mele va sunt de folos, o zi buna!

GNita
Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.