Adenom de prostata

I: Ultimele analize (psa si free psa) au indicat măriri ale valorilor psa 8 !
Continui cu urorec de 8 mg ? Menționez ca am 50 de ani, iar tratamentul cu urorec la recomandarea dr. il urmez de cca 3 ani, perioada in care psa tot creste!


R: PSA-ul reprezinta un marker tumoral iar cresterea lui ridica suspiciunea dezvoltarii unei afectiuni maligne la nivelul prostatei.

Insa PSA -ul nu creste doar in afectiunile maligne, ci si in inflamatii ale prostatei (prostatite).

La aceste valori ale PSA total este utila si determinarea PSA-ului liber. Daca si valoarea acestuia este anormala (dvs nu precizati valoarea) se recomanda o punctie (biopsie) prostatica. Ea este cea care face diferenta intre o afectiune maligna si una benigna.

O zi buna!
GNita

Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.

Adenom de Prostata sau Prostatita?

de Vasile
(Focsani)

I: Am 58 de ani, debut boala octombrie 2013. Tratamente atat pentru prostatita cat si pentru adenom de prostata: CARDURA,TAVANIC, OMNIC AVODART, XATRAL, URINAL SI ACUM PROSTENAL UNO cu rezultate ZERO.

Am dificultati de urinare in continuare cu dureri si usturimi la urinare. Analize PSA 3.60 si FREE PSA 19.38 in septembrie 2015, iar in iunie 2016 PSA 4.74 si FREE PSA 27.22.

Prostata dimensiuni 48-46-45MM volum prostatic 54CC.

Va cer parerea deoarece am fost si la un dr. prof. sef sectie clinica Bucuresti. Ma intrebat de ce ma tem si am raspuns ca tatal meu a murit de cancer de prostata.

Raspunsul acestuia fiind ia si tu niste OMNIC daca crezi ca te simti mai bine...

Ce este de facut?


R: Buna ziua,

Uneori tratamentul medical al unui adenom de prostata poate fi ineficient. Faptul ca tatal dvs a murit de cancer de prostata ne obliga la o mai mare atentie in ceea ce priveste urmarirea afectiunii (asemenea barbati au un risc de doua ori mai mare sa dezvolte si ei cancer de prostata).

De aceea un consult urologic la 6 luni si o monitorizare a PSA este recomandata.

Aceasta crestere a PSA de cca 1 ng/ml intr-un an merita supravegheata. In ceea ce priveste persistenta dificultatilor dvs la urinare in ciuda tratamentului medicamentos poate fi un semn ca afectiunea nu raspunde la tratamentul medical si se poate impune un tratament chirurgical minim invaziv.

Ar fi util de determinat reziduul postmictional (cantitatea de urina care ramane in vezica urinara dupa ce urinati) si eventual de efectuat o uroflowmetrie (determina jetul urinar pentru a evalua cat de mult adenomiul dvs de prostata constituie un obstacol in calea evacuarii urinii).

Daca doriti va puteti programa la o consultatie.

O zi buna!
GNita

Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.