Criptorhidia

de Alina
(Bistrita)

I: Sotul meu a fost nascut cu aceasta maldescindere testiculara unilaterala (criptorhidia). Desi tratata chirurgical la varsta de 2 ani, testiculul nu se afla in scrot.

Nu stiu de ce natura a fost interventia, avand in vedere ca se intampla in '82, sau cat de pregatiti erau medicii atunci, inclusiv asistentele neatente care, atunci cand schimbau pansamentul au reusit sa'l traga atat de tare incat sa rupa pielea de pe penis.

Bineinteles a urmat din nou o interventie, pentru a coase 'daunele', dar din nou treaba a fost facuta de mantuiala, iar acum la maturitate, miscarea penisului in timpul actului sexual nu este foarte normala, acea cicatrice de la ultima interventie strangandu-l, provocand dureri, blocand in mica parte ejacularea.
Cu toate acestea, actul sexual decurge normal, ejacularea este normala.

Acum, cu toate aceste complicatii, ne intrebam care ar fi procentul de fertilitate/infertilitate.

Merci!


R: Daca testiculul nu se afla in scrot ar trebui efectuata o investigatie supliementara (ecografie sau tomografie computerizata) pentru vedea unde se afla (in abdomen sau la nivelul canalului inghinal).

Testiculele necoborate in scrot au mai mare risc de transformare maligna si de multe ori se recomanda orhidectomie (indepartarea lor) pentru a preveni aceasta transformare maligna (frecventa mai ales daca testiculul este situat in abdomen, mai rara daca el se afla la nivelul canalului inghinal).

In afara de examenul CT va recomand si efectuarea unor markeri: alfa fetoproteina, HCG si LDH. Rezultatele trebuiesc interpretate de un medic de specialitate.

In ceea ce priveste acea cicatrice ar trebui evaluata si eventual o reinterventie poate corecta problema. Daca ejacularea este normala nu ar trebui insa sa fie probleme de fertilitate, aceasta putand fi influentata de alti factori (cum ar fi absenta testiculului din scrot).

Pentru a aprecia fertilitatea se recomanda o spermograma. In conditiile unei spemrograme normale nu trebuie sa va faceti griji privind fertilitatea.

O zi buna!
GNita

Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.