Enurezis Nocturn

de Cristina Floca
(Sebeș,jud.Alba)

I: Avem o fetiță de 9 ani care are probleme. Este vorba despre urinare nocturna. La început (de vreo 6 ani) urina ziua când rîdea, apoi când ii era rece, se uda la picioare sau umbla fără papuci.

Săptămâna trecută a fost bolnavă, cu febră, durere de cap și a urinat în timp ce dormea.

Vineri la medicul de familie i s-a făcut examen la urină, însă nu i-a ieșit nimic, noaptea însă a continuat să urineze.

Menționez că și tatăl ei a avut astfel de probleme în copilărie, dar și sora mea. Si eu sunt predispusă la infecții urinare.

Ca tratament a luat noni, trei frați pătați, meridianul vezicii urinare. Acum am folosit pastile din merișor, pastile de sumetrolim.


R: La copii pierderea de urina poate apare datorita unei maturizari mai greoaie a vezicii urinara. Afectiunea se numeste enurezis.

Asa cum ati precizat si dvs. afectiunea este mai frecventa in anumite familii (avand o transmitere genetica). In general afectiunea se remite spontan odata cu trecerea timpului.

Totusi, trebuie sa fim siguri ca urinatul frecvent sau pierderea urinara nu se datoreaza unei afectiuni neurologice (spina bifida) sau unei infectii urinare.

E bine sa repetati o urocultura (nu precizati exact ce examen de urina s-a efectuat prin medicul de familie), dar fara a lua antibiotic (nu precizati daca sumetrolimul a fost luat inainte sau dupa examenul la urina).

In cazul cand nu exista o infectie urinara trebuie avut grija ca seara sa nu consume multe lichide, sa nu bea cola, eventual sa o treziti peste noapte sa urineze.

Daca exista infectie urinara ea trebuie tratata conform antibiogramei.

O zi buna,
GNita

Comentarii pentru Enurezis Nocturn

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Buna ziua
de: Antoaneta

Am un baietel de 6 ani si 8 luni si tot face pipi noaptea pe el si ziua cand doarme nu mereu dar cate odata face multe nopti la rand chiar si de doua trei ori pe noapte chiar daca in ziua respectiva a dormit.

El nu simpte noaptea ca face pe el, inainte sa se culce merge la baie, sunt seri in care nu consuma lichide si culmea noaptea face pe el.

Cand era mai mic facea pipi pe el cand radea, nu i-am dat nici un tratament, nu am fost cu el la nici un medic urolog, mentionez ca tatal lui a avut probleme cu urinatul nocturn.
Va multumesc!

Raspuns Antoaneta
de: Dr.GNita

Enurezisul are o componenta genetica - apare mai frecvent la copii ai caror parinti sau bunici au avut acest lucru. De regula dispare singur.

Trebuie sa nu il certati, sa ii explicati ca se produce o maturizare mai inceata a vezicii lui urinare. Sa nu consume seara sucuri sau coca cola, sa nu priveasca seara la televizor (mai ales filme sau emisiuni cu agresivitate).

De multe ori se dovedeste eficienta (chiar daca este greu si pt parinti si pentru copil) trezirea in timpul noptii pentru a merge la toaleta.

In afara de aceste masuri se recomanda un examen de urina (sumar si urocultura), o ecografie si eventual un consult neurologic (pentru a avea siguranta ca este doar un enurezis fara nici o alta complicatie sau componenta neurologica).

O zi buna!

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.