Hiperplazie Prostata sau Cancer Vezica

de Guta Aurel
(Pitesti)

I: Ma numesc Aurel Guta. Am 56 de ani. Problema mea a debutat in urma cu o luna de zile , pe fondul unei raceli puternice, am urinat sange.

Acest fapt m-a determinat sa fac un set de analize (PSA, urocultura, sange, urina) si sa merg la un consult urologic la noi in localitate.

Rezultate: PSA-2,56, UROCULTURA <1000UFC/ml urina

La consult mi s-a facut un ecograf, in urma caruia am fost trimis la Computer Tomograf cu suspiciunea unui cancer de vezica urinara. In urma acestui tomograf pe peretele inferior al vezicii urinare imagine cu densitate 26-39UH pe nativ si iodofile de 58-63 UH postcontrast, cu dimensiuni de 3,7/4,7 cm (diametrul antero-posterior/transvers), ce prezinta la polul superior, doua imagini mici , hipodense, de aproximativ 6mm.

Imaginea descrisa nu poate fi delimitata de prostata inferior, medicul urolog a recomandat rezectie desi la tomograf se recomanda cistoscopia.

Mentionez ca nu mi s-a facut tuseu rectal. Acest doctor a chemat in cabinet un alt urolog care ar fi trebuit sa faca rezectia, in schimb acesta, in urma unui ecograf, a spus ca nu este vorba de carcinom in vezica, ci de hiperplazie de prostata si mi-a recomandat tratament cu Avodart 1/zi.

Fiind vorba de doua opinii diametral opuse am considerat, pentru linistea mea sa fac si analiza NMP22, al carei rezultat a fost bun, 2,2.

Dupa o luna de zile am fost din nou la acelasi urolog si mi-a schimbat tratamentul cu OMNIC TOCAS.

Va rog sa-mi spuneti care ar fi urmatorul pas pe care ar trebui sa-l fac pentru a ma lamuri despre ce este vorba.

Mentionez ca inca urinez noaptea de 3-4 ori, nu am mai urinat sange de atunci, nu ma doare nimic.

Multumesc.


R: In cazul dvs se impune un diagnostic diferential intre un adenom de prostata cu lob median si o tumora vezicala cu localizare la nivelul peretelui vezical inferior. Pentru aceasta se recomanda un examen cistoscopic.

Daca se obiectiveaza o tumora vezicala ea trebuie rezecata urgent. Daca este vorba de un adenom de prostata cu lob median se recomanda tratament sub rezerva ca de cele mai multe ori si aceste cazuri necesita in timp o interventie chirurgicala (rezectie) deoarece acest lob median poate duce la retentie urinara.

Pentru a incerca evitarea unei cistoscopii se poate efectua o ecografie endorectala, dar daca aceasta nu este concludenta si exista semne de intrebare diagnosticul este stabilit doar prin cistoscopie.

Daca doriti va puteti programa la o consultatie.

O zi buna!
GNita

Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.