Pielectazie in Sarcina

de Mona
(Arad)

I: Sunt gravida in 21 saptamani si la morfologia fetala medicul mi-a spus ca baietelul meu are pielectazie dreapta de 9,7 mm.

Se poate sa isi revina, avand o valoare asa mare? Ar trebui sa fac investigatii in plus? Medicul a zis sa urmarim ecografic ce se intampla.


R: Este posibil sa fie vorba de o stenoza de jonctiune pieloureterala care determina hidronefroza (dilatatia cailor urinare) datorita faptului ca urina se evacueaza deficitar de la nivelul rinichiului.
De cele mai multe ori nu isi revine si trebuie ulterior efectuata o interventie pentru corectare.

E bine ca ati fost avertizata despre acest lucru pentru a sti sa urmariti copilul dupa nastere. Daca o lasam netratata pe termen lung poate duce la degradarea ireversibila a rinichiului.

Prin urmare va recomand o urmarire atenta a copilului si daca hidronefroza va persista sau se va accentua in timp va trebui intervenit.

O zi buna!
GNita

Comentarii pentru Pielectazie in Sarcina

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Pielectazie dreapta
de: Mona

Mulțumesc pt raspuns.

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.

Pielectazie Bilaterala Sarcina

de Barbu Anamaria
(Gaesti)

I: Sunt insarcinata in 22 de saptamani, iar la ecografia de 21 de saptamani, bebe avea pielectazie renala bilaterala 7mm stanga si 6 mm dreapta...

As vrea sa stiu mai multe informatii in cazul unei interventii chirurgicale dupa nastere...

In ce consta aceasta interventie?
Daca dupa operatie poate reaparea problema?

Multumesc.


R: Ar putea fi vorba de o dilatatie a sistemului pielocaliceal (hidronefroza) datorata unei stenoze de jonctiune pieloureterale.

Aceasta reprezinta o ingustare a canalului care conduce urina de la rinichi la vezica urinara (ingustare situata chiar la nivelul de implantare a acestui canal in rinichi - jonctiunea pieloureterala).

In timp acesta hidronefroza poate duce la alterarea functiei renale. Ea va trebui urmarita dupa nastere si daca se accentueaza, va trebui operata - o interventie de remodelare a acelei jonctiuni.

Exista risc de restenozare dupa interventie dar el nu este foarte mare - de regula nu depaseste 10%.

Interventia poate fi efectuata chirurgical clasic sau laparoscopic - noi vom demara pe viitor operatii laparoscopice ale aparatului urinar si pentru copii impreuna cu un coleg din Olanda.

Tineti-ma la curent cu evolutia.

O zi buna
GNita

Comentarii pentru Pielectazie Bilaterala Sarcina

Click aici pentru a adauga comentariile tale

bebe rinichi
de: Barbu Anamaria

Multumesc pentru raspuns,la ultima ecografie valorile erau mai mici..adica 5.35 si 6.59 cam asa ceva...oricum cu foarte putin mai mici...astept sa vad dupa nastere. Medicul meu spune ca se poate retrage dupa nastere...

Pielectazie dreapta
de: Raluca

Buna ziua.

Sunt insarcinata in 21 saptamani, iar la morfologia fetala medicul mi-a spus ca baietelul are o pielectazie la rinichiul drept, valoarea fiind de 9 mm.

Sunt sanse sa se ""repare"" de la sine?

Pielectazie dreapta
de: Dr.GNita

Raspunsul este: Da.

Trebuie urmarita insa si la ecografiile ulterioare si dupa nastere.

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.

Pielectazie Sarcina

de Adriana

I: Am 30 de saptamani si baietelul meu are pielectazie la rinichiul drept 7 / 15 mm . Atat mi-a zis ginecologul meu. Urmeaza sa repet la 33 de saptamani, sa vad cum evolueaza.

La 22 saptamani am facut 4D si atunci s-a vazut pielectazie la ambii rinichi, la cel stang 4.4 mm si cel drept 4.6 mm. La 26 saptamani doar la cel drept 4.7 mm, si acum la 30 saptamani la cel drept 7 mm.

Care sunt cauzele care provoaca aceste malformatii ? Ce ar trebui sa fac ?


R: Poate fi o stenoza de jonctiune pieloureterala care determina aceste "pielectazii" (dilatatii ale bazinetului renal).

Ele apar de multe ori datorita unui vas care incruciseaza ureterul la plecarea lui din rinichi si care realizeaza astfel un obstacol in calea evacuarii urinii. Este o varianta anatomica care poate apare.

Aceste dilatatii trebuiesc urmarite. Daca ele persista se poate recomanda o interventie pentru a corecta aceste stenoze pentru ca altfel, in timp, se poate ajunge la distrugerea rinichiului respectiv.

Nu trebuie sa faceti nimic acum. Doar ca dupa nastere trebuie sa urmariti periodic starea rinichilor - un examen ecografic. Daca gradul dilatatiiei (hidronefrozei) se accentueaza se poate vorbi de necesitatea unei interventii (pieloplastie) care poate fi efectuata laparoscopic. Urmarirea aceasta o fac colegii pediatri.

O zi buna!
GNita

Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.