Servicii Europene Urologie Aici In Tara
Interviu cu Dr.Gheorghe Nita

Urologia reprezinta una dintre specialitatile cele mai dependente de progresele tehnologice. De aceea, calitatea serviciilor este dependenta de accesul la tehnologia de ultima ora.

Utilizarea acesteia permite desfasurarea interventiilor in conditii de siguranta, cu o recuperare rapida si complicatii minime.

Practic, pot spune ca nu exista diferente semnificative intre serviciile urologice oferite in centre urologice din Europa si cele pe care le ofer pacientilor aici in Romania. 


In materialul de mai jos, scris sub forma unui interviu, poti primi cateva lamuriri suplimentare despre ce inseamna servicii europene urologie.


La ce se asteapta un pacient care necesita operatie, atunci cand se prezinta la medicul Gheorghe Nita si cum ajunge la dvs.?

Un pacient care are o patologie ce necesita interventie vine la tine sperand ca o sa-l tratezi bine. El asteapta sa-i dai o solutie rapida, cat mai putin dureroasa, moderna, cu minim de complicatii.  Pacientul are referinte de la alti pacienti (direct sau online). 


Puteti sa ne prezentati care sunt diferentele intre interventiile clasice si interventiile moderne, europene pe care la practicati dvs.?

Am sa va dau un exemplu cu urmatorul caz:

Este vorba de un pacient de 49 de ani diagnosticat cu tumora renala de 3 cm pe un rinichi si piatra de 2 cm pe celalalt. Iata cum exista riscul pentru acest pacient sa-si piarda ambii rinichi. 

In multe clinici, in lipsa dotarilor si a experientei corespunzatoare, acest caz de cele mai multe ori este manageriat prin interventie chirurgicala deschisa bilaterala - mai intai pe rinichiul cu piatra (pentru a avea siguranta unei unitati renale sanatoase) si ulterior pe rinichiul tumoral, care de cele mai multe ori este extirpat total. 

Pacientul aduna circa o luna de zile de spitalizare si incizii pe ambele parti. 


Ce se poate face daca oferim servicii europene? 

Servicii Europene Urologie

Ureteroscopie flexibila pe partea cu piatra (spargerea pietrei cu laserul prin interior).  

O zi de spitalizare, pleaca a doua zi acasa.

Urmeaza sa revina (in una - doua saptamani) pentru o interventie laparoscopica pentru rinichiul cu tumora cand se poate face doar nefrectomie partiala.

Se scoate doar partea afectata. 


Cu 3 zile de spitalizare, fara incizie (doar cat sa poti intra cu trocarele si sa extragi piesa - cca 10 cm), fara restrictii ulterioare. Astfel ambele afectiuni ale pacientului sunt  rezolvate.

Dupa cum se poate vedea exista o mare diferenta, fata de interventiile clasice: rinichiul cu tumora nu este extirpat, el ramane functional, iar pacientul aduna in total 4 zile de spitalizare, fara complicatii si dureri si o recuperare rapida. 

Interventiile se pot face indiferent de varsta pacientului.


Care este pretul acestor interventii la clinica unde lucrati?

La clinica Poderas prima interventie (ureteroscopia flexibila) costa aproximativ 1800 euro, cea de-a doua (interventia laparoscopica) 6500 euro.

Este adevarat ca nu toata lumea isi poate permite aceste sume, dar aparatura performanta este scumpa si utilizam instrumentar accesor de unica folosinta pentru a preveni infectiile. Toate acestea se reflecta in pretul final al interventiei. 


Cat timp dureaza programarea unei asemenea interventii?

Pacientul poate fi programat cel mai probabil intr-o saptamana. Exista insa unele perioade mai aglomerate in care acest interval este mai mare. 


Puteti rezolva orice pacient care se prezinta la dvs.?

De multe ori, pacientii ajung la mine dupa ce au mai fost pe la alti colegi.

Ei se plang de faptul ca deseori primesc relativ putine informatii despre boala lor, despre alternativele de tratament sau posibilele lor complicatii. In plus acuza lipsa cronica de timp a medicului, desfasurarea consultatiei rapid si de multe ori intr-un cadru neadecvat. 

Trebuie sa va spun ca si eu am interventii pe care nu le pot efectua, dar ii informez pe pacienti despre ceea ce pot eu face si ca exista si alta alternativa.

In aceste cazuri fie trimit pacientul la alt coleg, fie fac echipa cu acel coleg si operam impreuna pacientul la Ponderas. 


Care este satisfactia cea mai mare pe care o aveti ca medic urolog?

Urologia este o specialitate chirurgicala si de regula un chirurg are cea mai mare satisfactie cand opereaza. 

Mi-am facut insa un crez (si pacientii stiu asta) sa nu operez doar de dragul de a opera, fara indicatie, gandind ca poate in urma unei interventii pot avea beneficii materiale.

Trebuie insa sa recunosc faptul ca activitatea chirurgicala este cea care aduce cele mai mari beneficii profesionale. 

NU am recomandat insa niciodata unui pacient o interventie daca ea nu era necesara, chiar daca multi pacienti ma lasa pe mine sa iau decizia si se poate profita de asta.

Suferi de o afectiune urologica si ti-a fost recomandata operatia?

Inainte sa te operezi Cere A 2-a Opinie Medicala!


» » Servicii Europene Urologie


Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.