Tuberculoza Vezicala

de Buldum Gheorghe

I: Mă numesc Buldum Gheorghe si am 59 ani.
In decembrie am fost operat de tumoră maligna. În urma biopsiei am primit următorul rezultat:

1. Fragmente de mucoasă și perete vezical, recoltate endoscopic, prezentând ulcerația mucoasei cu arii largi denudate cu detritus necrotico-hematic în suprafață, marcat aspect congestiv la nivelul laminei propria cu frecvente eozenofile și reacție fibroblasto fibrocitară cu scleroză reparatorie.
Uroteliul restant cu atipii reactive și atipii cu semnificație necunoscută.

2. Fragmente de mucoasă și perete vezical, recoltate endoscopic, prezentând ulcerația mucoasei cu arii largi denudate cu proces inflamator polimorf și congestie la nivelul laminei propria ți intertistial transmural.
Uroteliul restant cu atipii reactive.
Asociat, reacție sclerogenă cu hialinizări focale ce disecă interstițiile muscularei propria.

3. Fragmente tisulare cu structură conjunctivo-musculară, recoltate endoscopic, prezentând proces de inflamație granulomatoasă cu prezență de celule gigante multinucleate (granulom BCG?) pe fondul unei inflamații cronice nespecifice cu prezența de relativ frecvente eozinofile.
Important proces de scleroză reparatorie cu hialinizări focale , interstițial.

Aș dori să aflu ce înseamnă acest diagnostic și ce trebuie făcut în continuare.

Vă mulțumesc anticipat.


R: Pare sa nu fie vorba de o tumora maligna ci de o tuberculoza vezicala.

Ar trebui sa avem mai multe date legate de aspectul cistoscopic al asa zisei tumori vezicale (un bilet de externare de la clinica unde s-a efectuat biposia).

Ar trebui mers la Institutul Marius Nasta pentru un examen BK in urina complet.

Ulterior, daca si acest examen confirma existenta tbc urogenital va trebui efectuat un tratament antituberculostatic.

O zi buna!
GNita

Comentarii pentru Tuberculoza Vezicala

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Multumesc mult pentru raspuns.
de: Anonim

Revin cu o completare.
Acesta este rezultatul celei de a doua biopsii.

Rezultatul primei biopsii a fost urmatorul:Fragmente (franjuri ) tu morale vezi cale, recoltate endoscopic, prezentând aspect histopatologic de cârciumi urotelial popular bine moderat diferențiat,G1/G2 (low grade),cu invazie în unele axe si in cordonul superficial:pT1.Proliferarea tumorala este bogat vascularizata, u lcerata COD ICD-O 8130/3.

2.Fragmente de mi clasa si perete cale urinara (vezi ca urinara)prezentand eden si marcat aspect congestie la nivelul laminei propria si interstitial transmită. Musculatura propria interceptate prezintă aspect histologic conservat. Alăturat, franj tu moral flotant cu aspect histopatologic de carcinom urotelial papilar bine moderat diferentiat G1/G2 COD ICD-O 8130/3

Raspuns rezultat biopsie
de: Dr.GNita

Este un exemplu de informatii incomplete furnizate de dvs care determina un raspuns din partea mea incorect.

Nici acum nu furnizati informatiile complet. Nu specificati care este intervalul intre cele doua interventii (biopsii) si daca paceintul a urmat ceva tratament intre ele.

Probabil ca a fost vorba de o prima interventie, dupa care pacientul a efectuat instaaltii endovezicale cu BCG (pentru a preveni recidivele) si ulterior s-a efectuat o noua biopsie.

Daca asa stau lucrurile, a fost vorba de o tumora vezicala (diagnosticata la prima biopsie), dar ulterior (datorita instilatiilor cu bcg) posibil sa se fi dezvoltat un tbc vezical.

Aceste instilatii erau necesare pentru a reduce riscul de recidiva tumorala (care este de cca 30%). Aparitia bcg vezical poate fi o complicatie a instilatiilor. In asemenea situatie trebuie efectuat bk in urina si eventual tt antituberculostatic.

Urmarirea cistoscopica periodica pentru a depista precoce o eventuala recidiva tumorala este recomandata (la 3,6, 12 luni primul an dupa interventie, la fiecare 6 luni in anul al 2-lea).

O zi buna!

Completare la diagnostic
de: Anonim

Va multumesc pt raspuns .
Revin cu a doua completare.A doua rezectie vezicala a fost efectuată la o lună distanța de prima rezectie. Nu mi s au facut instilații, am luat doar tratament cu Tavanic 500 mg timp de 5 zile si OmnicTocas 1 cp zi,timp de 30 zile.

Ca dizgnostice secundare, pe biletul de iesire din spital mai scrie detenție de urina, hiperplazia prestație, insuficienta regală nespecificata, hipertensiune esențială, diabet tip 2.

Raspuns Completare la diagnostic
de: Dr.GNita

Cred ca este mai corect sa va prezentati la o consultatie cu toate documentele medicale pe care le aveti dvs si putem discuta mai multe.

O zi buna!

Click aici pentru a adauga comentariile tale

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.



Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !



Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!




Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.