Vezica Neurogena

de Gheorghe
(Cugir)

I: Am 61 de ani si m-am nascut cu o malformatie congenitala-meningocel lombosacrat de care am fost operat in anul 1968 la varsta de 14 ani.

Am avut aproape pana la 24 de ani probleme cu incontinenta urinara, dar care s-au rezolvat aproape de tot pana acum 5 ani cand am inceput din nou sa am probleme.

In anul 2011 am facut pentru prima data o infectie urinara -diagnostic strictura de uretra care a fost rezolvata prin interventie chirurgicala.

Din anul 2011 am facut de 5 ori infectie urinara pana in decembrie 2015. Din decembrie 2015 si pana la data la care va scriu (11.03.2016) am facut de 5 ori infectie urinara de fiecare data germenul fiind E.coli.

Mentionez ca am facut infectie urinara in iulie 2011 cand am si fost tratat de strictura de uretra, pe urma in octombrie 2012, decembrie 2013 si in decembrie 2015 care continua si in prezent (intervalul la care se repetau infectiile fiind 1 sau 2 ani). Precizez ca nu mi-a revenit strictura de uretra.

In urma investigatiilor efectuate am fost diagnosticat cu prostatita cronica si vezica neorogena (vezica de lupta s-a constatat la ecografie ca am si unul sau mai multi diverticuli)).

Prostatita cronica mi-a fost stabilita de catre un medic care mi-a facut o ecografie abdominala +pelvis(nu este de specialitate urolog). Mentionez ca am simptomele prostatitei cronice-arsuri in varful penisului, dureri intre scrot si anus.

De urinat urinez bine, jetul este bun dar trebuie sa ma fortez pentru a elimina urina si imi ramane rezidu vezical aproximativ 350 de ml.

Mi s-a spus ca aceasta este cauza infectiilor repetate si solutie de rezolvare pentru vezica neorogena nu exista tot ce pot face pentru a nu mai avea infectii urinare este sa ma autosondez sau sa mi se puna un cateter suprapubian.

Nici unul dintre medicii urologi care m-au consultat nu mi-a zis de prostatita cronica si nu am primit tratament pentru asa ceva.

Am fost diagnosticat cu HBP pentru care am primit tratament cate 10 zile, in alta data 6 luni cu Xatral, Omnic Tocas dar nu s-a pus problema de operatie, volumul prostatei find la ultimul consult de 27cc3.

De fiecare data din 2011 pana in decembrie 2015 am facut tratament cu tavanic de 1000 mg 10 zile si infectia disparea, dar din decembrie 2015 si pana acum am luat si tavanic si ciprolen si amoxiclav cu biseptol si la 7-10 zile de la terminarea tratamentului reaparea infectia.

As dori foarte mult, punand cap la cap cele prezentate sa aveti amabilitatea de a-mi oferi o solutie.

Sa fie in cauza numai vezica neurogena sau si prostatica cronica/si daca in cazul vezicii neurogene ar mai fi si alte solutii in afara de autosondare sau cateterizare suprapubiana?

Va multumesc foarte mult si astept raspunsul dumneavoastra.


R: Cred ca principala cauza a infectiilor urinare repetate in cazul dumneavoastra este reziduul postmictional important. Exista doua posibile cauze pentru acest reziduu (urina reziduala dupa ce urinati):

- vezica neurologica (lipsa de contractie a acesteia) sau
- adenomul (chiar mic) de prostata

In primul caz se indica autosondaj sau drenaj vezical (sonda uretrovezicala sau cateter suprapubian) in cel de-al doilea interventia chirurgicala.

Pentru un diagnostic diferential va recomand un examen urodinamic (masoara presiunile de la nivelul uretrei si a vezicii urinare) si eventual o uretrocistoscopie.

In functie de rezultatele acestor investigatii poate fi stabilita o atitudine terapeutica optima pt dvs.

Eu nu efectuez examen urodinamic dar va pot indruma catre colegul meu (dr. Persu Cristian, in cadrul Clinicii Regina Maria) pentru acest examen. Cistoscopia o putem efectua la Ponderas.

Daca aveti alte nelamuriri puteti reveni.

O zi buna!
GNita

Click aici pentru a face un comentariu

Alatura-te si scrie propria ta pagina! Este usor de realizat. Click aici si intoarce-te la Intreaba Medicul.Ai probleme de sanatate?

Solicita o consultatie de specialitate sau a 2-a opinie medicala !Ti-a fost utila informatia?


Sustine-ne cu un Like pe Facebook!
Aboneaza-te la Newsletterul e-Urolog!


Arata articolul prietenilor tai! 

Foloseste butoanele din stanga sau de mai jos.